Mayıs ayının ilk haftası daha olgunlaşmamış olan firik cevizler yeşil olarak toplanır. Cevizin sertliği salatalık kıvamında içine çatalın rahatça girebileceği tazelikte olmalıdır. Önce cevizler maharetli ellerde çabucak kabuklarından keskin bir bıçak yardımıyla soyulur. Daha sonra çizilir ve defalarca suyu değiştirilir. Bu işlem bir çok aktarma kazanı kullanılarak yapılır.
Sıra acı suyu çıkan cevizlerin şişlenmesine gelmiştir. İçine şerbetin daha iyi işlemesi için yapılan bu işlem cevizi kenarlarından çentik şeklinde keserek te yapılır. Kireç kaymağına koyulan cevizler buradan alındıktan sonra iyice yıkanır ve haşlanır.
Haşlamadaki amaç cevizin içindeki son acı suyu da almaktır. Haşlama suyundan sonra son birkez daha yıkanır, suyu süzülür ve Şenköylüler ceviz reçelinin yapılacağı kazana koyularak üzerine şekeri dökülür. Şeker ve ceviz bu şekilde uzun bir süre bekler. Şeker suya kestikten sonra karanfilleri atılarak yavaş ateşte uzun süre pişirilir.
Cevizler piştikten sonra kazanın altı söndürülür kapağı açık olarak üç yada dört gün bu şekilde kazanında soğumaya bırakılır. Soğuma işleminden sonra kavanozlara doldurulur.